Miejskie Centrum Opieki dla Osób Starszych, Przewlekle Niepełnosprawnych oraz Niesamodzielnych w Krakowie

24 kwietnia 2023

Czy wiesz……, jakie właściwości odżywcze ma awokado?

Awokado – traktowane przez Azteków jako święty owoc, pochodzi z krajów Ameryki Południowej. Do Europy przywiezione zostało na hiszpańskich statkach w XVII wieku i zaczęło stopniowo rozprzestrzeniać się po całym kontynencie. Obecnie jest powszechnie wykorzystywane przez kucharzy na całym świecie. Znakomicie wzbogaca sałatki oraz sprawdza się jako dodatek do deserów. Używa się go również w przemyśle kosmetycznym – m.in. do produkcji kremów i masek. Awokado zalicza się do grona superfoods, czyli produktów szczególnie korzystnych dla zdrowia. Zielony owoc o kremowej konsystencji jest uniwersalnym składnikiem wielu potraw. Świetnie sprawdza się np. na kanapkach. Owoc w plastrach sprawdzi się również jako składnik sałatek. Będzie dobrze komponował się zarówno z owocowymi, jak i wytrawnymi potrawami. Efektownym sposobem na zaserwowanie przekąski jest wypełnienie nią wydrążonego awokado. Warto pamiętać, że awokado jest jednym z kluczowych składników kuchni meksykańskiej. Na jego bazie łatwo przyrządzić popularny dip, czyli guacamole, który stanowi świetne zestawienie z wytrawnymi przekąskami oraz mięsem. Dodany do tacos lub burrito, urozmaici ich smak. Dobrze sprawdzi się też do mlecznych i owocowych smoothies. Aby przygotować wegański czekoladowy deser, zmiksuj łyżkę kakao z bananem i awokado. Zblendowany zielony miąższ posłuży też jako dodatek do ciast i lodów.

Awokado to wartościowy produkt – naturalne źródło witamin i składników mineralnych. Moda na nie wynika nie tylko z jego oryginalnego smaku oraz wszechstronnego zastosowania, ale również pozytywnych właściwości zdrowotnych. W codziennej diecie wykorzystuj nie tylko miąższ, ale też sproszkowaną pestkę owocu i zdrowy olej. Zawarta w awokado witamina E jest naturalnym antyoksydantem, czyli substancją, która pomaga w ochronie komórek przed niekorzystnymi procesami oksydacyjnymi (stresem oksydacyjnym). Witamina K odpowiada za właściwe krzepnięcie krwi, natomiast B6 pomaga m.in. w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek oraz przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej organizmu. Warto pamiętać, że owoc jest bogatym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9), który ma pozytywny wpływ m.in. na odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego. Związek ten jest konieczny do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego ważne jest, aby kobiety w ciąży pamiętały o spożywaniu produktów, które go zawierają. Z kolei potas wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego.

Czytaj więcej:

Awokado – z czym je jeść, właściwości i wartości odżywcze https://www.przepisy.pl/

Źródło zdjęcia: https://www.canva.com/photos/