Miejskie Centrum Opieki dla Osób Starszych, Przewlekle Niepełnosprawnych oraz Niesamodzielnych w Krakowie

24 kwietnia 2023

Czy wiesz, że….zioła pomagają w leczeniu miażdżycy?

Najlepsza profilaktyka przeciwmiażdżycowa to stosowanie zbilansowanej diety, której podstawę będą stanowić warzywa. Nie może zabraknąć w niej cebuli oraz czosnku. Cebula zawiera bowiem substancje rozpuszczające fibrynę, która powoduje zakrzepy krwi. Korzystnie wpływa również na szczelność naczyń krwionośnych i pomaga obniżyć ciśnienie. Możemy spożywać ją surową lub w postaci syropu. Czosnek wykazuje wiele właściwości leczniczych i jest bardzo doceniany w medycynie naturalnej. W związku z tym, że zawiera związki siarkowe, obniża ciśnienie krwi i jednocześnie zapobiega tworzeniu się zatorów. Innym, warzywem pomocnym w profilaktyce miażdżycy będzie karczoch, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu ze szkodliwych toksyn. Działania antymiażdżycowe posiadają także owoce, jak chociażby grejpfrut i czerwone winogrona oraz zielona herbata i kakao. W profilaktyce i leczeniu miażdżycy pomocne będą także zioła, zwłaszcza, takie które wspomagają przepływ krwi i pobudzają krążenie. Należą do nich m.in. pączki sosny, z których sporządza się syrop, a także liście rozmarynu, które będą doskonałe do przygotowania naparu. Innym ziołem, odgrywającym istotną rolę jest głóg. Badania wykazały, że chroni serce i normuje ciśnienie tętnicze krwi. Co ważne ekstrakt z głogu można pić przez wiele miesięcy, bez obaw o pojawienie się skutków ubocznych. To jednak nie wszystko. Wśród ziół wykazujących właściwości antymiażdżycowe wymienia się również: krwawnik, nawłoć, dziurawiec, rdest ptasi, miłorząb, ziele jemioły i owoce kasztana. Ich połączenie daje najlepsze rezultaty, dlatego warto wybierać preparaty oparte na tego rodzaju składnikach. Mogą to być napary lub suplementy diety. Sprawdzonym sposobem są także leki ziołowe.

Głóg – skład i właściwości

Wykorzystanie głogu w celach leczniczych i profilaktyce jest możliwe dzięki składowi chemicznemu tej rośliny. Bogata zawartość składników mineralnych i innych związków chemicznych obserwowana jest szczególnie w owocach i kwiatach głogu. Głóg to bogate źródło wielu mikroelementów, szczególnie potasu, wapnia, magnezu, fosforu i sodu. Jest to roślina, która dostarcza znaczne dawki witaminy C, a do jej głównych składników należą też flawonoidy oraz procyjanidyny. Kwiat głogu zawiera związki flawonoidowe, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, macicy, dróg moczowych i naczyń krwionośnych. Takie działanie jest istotne w odniesieniu do naczyń wieńcowych, ponieważ zwiększają się dopływy utlenionej krwi do mięśnia sercowego, co z kolei przyczynia się do ustąpienia duszności i bólu. Oprócz tego kwiat głogu zawiera procyjanidyny, które wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego. Ma również wpływ na siłę skurczów mięśnia sercowego. Poprzez zwolnienie ich częstotliwości, powoduje wydajniejszą pracę serca.  Kwiat głogu posiada także pozytywne działanie na naczynia krwionośne mózgu. Zbliżone właściwości wykazują owoce tej rośliny, ale zawierają znacznie mniej flawonoidów i więcej procyjanidyn. W ich składzie znajdziemy też witaminę A i alkohol cukrowy.

Dzięki składowi chemicznemu głóg doceniany jest za swoje właściwości lecznicze:

  1. Działanie na układ krążenia. Korzystny wpływ głogu na układ sercowo-naczyniowy zaobserwowano w przypadku zażywania ekstraktów z owoców lub kwiatów głogu. Zauważono obniżenie cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, a także wzrost poziomu cholesterolu HDL. Głóg sprzyja także obniżaniu ciśnienia krwi, a niektóre badania sugerują, że może działać antyarytmicznie oraz mieć znaczenie w profilaktyce ostrych zespołów wieńcowych i udarów mózgu.
  2. Właściwości przeciwutleniające. Głóg zawiera wiele antyoksydantów, do których należą polifenole (m.in. flawonole, lignany, antocyjany). Szczególnie skuteczne w walce z wolnymi rodnikami są wodne i etanolowe wyciągi z głogu. Dwukrotnie silniejsze działanie przeciwutleniające stwierdzono w przypadku wyciągów etanolowych głogu, czyli przygotowanych na bazie alkoholu.
  3. Działanie na układ odpornościowy. Głóg działa przeciwzapalnie, zapobiegając uwalnianiu histaminy czy prostaglandyn. Badania wykazały, że przeciwzapalnie działają zawarte w ekstrakcie z owoców głogu flawonoidy. Natomiast głóg pierzastolistny zawiera sitosterol, który wpływa na wzrost liczby leukocytów i aktywności makrofagów.
  4. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Głóg działa przeciwbakteryjnie (zwalcza m.in. gronkowce i paciorkowce) oraz przeciwgrzybiczo (radzi sobie z kropidlakiem żółtym, Fusarium solani czy Microsporum canis).

Jakie jest zastosowanie głogu?

Głóg znajduje zastosowanie przede wszystkim w lecznictwie oraz jako produkt spożywczy. W kuchni owoce głogu wykorzystywane są do przygotowywania przetworów czy napojów, ale bywają też spożywane w postaci świeżej. Od dawna głóg polecany jest również przez medycynę ludową, szczególnie w leczeniu dolegliwości takich jak biegunki, zaburzenia pracy pęcherzyka żółciowego, astma, bezsenność. Właściwości głogu doceniła też medycyna chińska, polecając tę roślinę osobom z problemami trawiennymi, hiperlipidemią czy zaburzeniami krążenia. Oficjalnie głóg uznawany jest za surowiec zielarski, a ekstrakty z kwiatów i liści głogu w Europie i Stanach Zjednoczonych stosuje się w przypadku osób zmagających się z niewydolnością serca klasy I i II (w skali NYHA). Głóg dostępny jest też powszechnie w postaci różnych preparatów aptecznych.

Głóg – roślina przydatna w kuchni

Zastosowanie kulinarne owoców głogu obejmuje przede wszystkim przetwory (dżemy, konfitury, soki), galaretki, herbaty, nalewki czy cukierki głogowe. W kuchni można głóg stosować też w postaci naparu z kwiatów, a także naparu z owoców. Ten ostatni – pity systematycznie – jest pomocny przy nadciśnieniu oraz miażdżycy. Napar z kwiatu głogu zaś pomoże przy niwelowaniu dolegliwości sercowych oraz złagodzi bóle reumatyczne, stawowe oraz mięśniowe. Może być również stosowany w początkach miażdżycy i nadciśnieniu.

Jak przygotować napar z głogu?

Można zastosować kwiaty głogu do przygotowania naparu – potrzebna jest wówczas 1 łyżeczka rozdrobnionych kwiatów i liści głogu, którą następnie należy zalać szklanką ciepłej wody i na koniec powoli ogrzewać pod przykryciem przez mniej więcej 3 minuty. Potem wystarczy przecedzić i pić 2 razy dziennie po szklance odwaru – przygotowanego tuż przed wypiciem. Można także sporządzić napar z owoców głogu – wystarczy zalać 2 łyżeczki owoców głogu szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Pić 3 razy dziennie. W celu przygotowania herbaty z głogu można zalać gorącą wodą ususzone owoce – przygotowane samodzielnie lub zakupione w sklepie zielarskim.

 Czytaj więcej:

https://bonavita.pl/leczenie-miazdzycy-dieta-ziola-leczenie-naturalne-miazdzy

Źródło zdjęcia: https://www.canva.com/photos/