Dieta seniora powinna uwzględniać specyficzne dla wieku potrzeby i ograniczenia żywieniowe. Zmiana stylu życia, zmniejszenie zapotrzebowania kalorycznego, obniżony apetyt (oraz często związane z nim zaburzenia smaku i powonienia), braki w uzębieniu i trudności z gryzieniem, mało zróżnicowane posiłki – to tylko niektóre z wielu czynników, które mogą odbijać się w negatywny sposób na kondycji zdrowotnej osoby starszej. Dodatkowo, sposób odżywiania się wpływa na rozwój oraz przebieg leczenia chorób przewlekłych, często występujących wśród seniorów (takich, jak choroby układu krążenia czy cukrzyca).
Dla zachowania dobrej kondycji fizycznej oraz psychicznej, każdy senior powinien przestrzegać podstawowych zasad zbilansowanej diety. Zgodnie z zaleceniami WHO, aktualna Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym (przedstawiona poniżej) podkreśla ideę „Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika”.